keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Taitaa itse ohjaaja olla hieman pehmeä ;)

Treenattu on, mutta päivitetty ei. Tokoja olen käynyt itsekseen räpeltämässä pariin kertaan ja eilen sitten oli Kaisa ja Riki kaverina, onneksi :) Yksin treenaaminen on ihan tyhmää. Agilitya treenailtiin viime keskiviikkona Maijan johdolla ja perjantaina omalla perusporukalla. Ostin ihan omaksi pari hyppyä, jotka olisi nyt ajatuksena ottaa mukaan tokoilemaan ja harjoitella siinä ohessa eri ohjaustekniikoita, niiden harjoittelu kun jää muuten niin olemattomaksi. Eipä voi tosiaan olettaa et koira mitään takaakiertoja radalla tekisi varmasti, kun ei osaa niitä kunnolla edes yksittäisenäkään.. Tosiasiassa ohjaaja se meistä eniten sitä treeniä tarvitsee. Ihmisillä on yleensä semmoinen harhaluulo, että pienet ihmiset olisivat jotenkin ketterämpiä, mutta sepä ei pidäkään paikkaansa. Kun on pikkusen kömpelö ja vähän hidas, niin koira ei ihan aina ymmärrä, mitä se semmoinen kuvio mahtaakaan tarkoittaa :D

Tokon osalta positiivisia juttuja ensiksi. Seuraaminen ja käännökset sekä oikealle että vasemmalle alkavat jo onnistua. Helmi ei edistä enää niin herkästi, johtuneeko nimenomaan siitä, että käännöksiä on nyt tehty? Perusasennoissa tarjoaa aina vain harvemmin vinoja, hyvä juttu :) Sivulla maahanmenot varmemmin suoria myös. Kaukot ovat kyllä olleet jatkuvasti jees, vaihdot nopeita ja ei liiku eteenpäin. Istumaannousussa pojahtaa ylös vähän liiankin innokkaasti..

Paikkamakuu on sujunut hyvin ja huonosti. Märkä maa ja vesisade on paha juttu. Ei vaan pysty makaamaan kunnolla :( Olen kuitenkin vaatinut makaamaan hetken hyvin ja päässyt siitä palkkaamaan. Kuivalla paremmalla kelillä koiraan voi melkein jopa luottaa :D Se pysyy vaikkakin näyttää virittyneeltä jouselta.. Ja sen tiedän että jos koirani lähtee paikkamakuusta ei se minnekään lähde rallittelemaan, se nousee joko seisomaan tai tulee luokse. Ei sitä ne muut koirat kiinnosta vaan ei vaan jaksa/muista/kiinnosta makoilla kovin kauaa paikoillaan.. huoh.. Kerran kokeilin jättää palkan namikippoon näkyville koiran ja minun väliin. Ideana oli siis se, että keskittyisi siihen, eikä minun jokaisen  eleen kyttäämiseen. Ja ei se nyt ihan parhaalla tavalla ainakaan alkanut. No..  ekaksi Helmi sikaili oikein kunnolla ja kävi varastaan palkan, tokalla yrittämällä yritti ryömiä palkkaa kohti, mutta kolmannella se makasi kuin tatti paikallaan, silmät nauliintuneena makkaraan. Focus ainakin oli siellä missä pitikin. Mutta se, että rauhoittaako tämä koiran fiilistä paikkamakuussa niin, eipä se taida ei..

Jääviin keksin uuden tavan alkaa opettamaan niitä. Takapalkalla Helmin maahanmeno jää helposti vajaaksi, koska on niin kiire hakemaan palkkaa. Sitten pelkällä sanallisella käskyllä tekee maahanmenon paljon hitaammin kuin yleensä. Luultavasti se on siis epävarma, että pitääkö mennä maahan vaikka minä kävelen makkaroineni eteenpäin. Seisominen on parempi, mutta ei niin täpäkkä kuin haluaisin sen olevan. Kokeilin kotona tehdä niin , että helmi seurailee vapaasti vasemmalla sivulla, annan käskyn ja samalla vien käden sen nenän edessä nopeasti maahan. Näin toimii paljon paremmin ja nopeasti! Tiedän että vartalo/käsiapu pitää taas sitten häivyttää, mutta paremi näin. En halua, että se oppii hitaan maahanmenon ja saa vielä palkankin siitä. Jo muutamalla toistolla pääsi häivyttelemään jo kättä pois.

No entäpä nouto sitten. Se hajosi ihan totaalisesti. Vauhtinoudot kostautuivat nyt sitten ihan isolla kädellä. Koira lähtee iloisesti hyvällä vauhdilla kapulalle, ottaa sen nopeasti suuhun ja tulee innoissaan kohti kunnes tajuaa että palkka ei nyt lennäkään. Häh. Tarjoaa kapulan tiputtamista ja nakkaamista uudestaan ilmaan, ei palkkaa. No entäs jos palaisi puoleenmatkaan kyttäämään palkkaa kapula suussa? Ai ei tämäkään käy. No jos nostais sen taas laipasta suuhun (siten että toinen laippa tulee kuonon päälle..) ja tulis sivulle naama väärään suuntaan.. Palkaa ei heru siitäkään niin Helmi kokeilee vielä kerran viedä kapulan kauemmas, mistä sen hakikin ja tulla hienosti perusasentoon, ilman kapulaa tietenkin. Et näin :D Tarjonta ei ainakaan lopu kesken.. Kyllä se vielä aiemmin osasi tuoda kapulan sivulle asti jos vapautusta ei aiemmin kuulu. Painotan sanaa osaSI. No back to basics, eli takaisin kapulanpitoharjoituksiin sivulla. Ei oo toko helppoo pilkullisen kanssa ei. Mut hauskaa se ainakin on. Unohtamatta ohjaajan pettämättömän hyvää hermorakennetta ;D

Agility taas kulkee, se taitaa ollakin enemmän meidän laji. Vähemmän kuria ja enemmän varaa omille sovelluksille :D Keskiviikon treeneissä viime viikolla tehtiin vauhdikasta radanpätkää. Tekniikkoina hiottiin saksalaista, persjättöä ja päällejuoksua. Ja kyllä ne paranee kokoajan. Itse herkästi ohjaan vain kädellä ja koira menee sinne minne hartialinja näyttää. Aa oli myös radalla, alasmenokontakti ihan superhyvä, kestää jopa minun juoksemisen vierellä. Helmi osaa hakeutua 2on2offiin itsenäisesti, ei jää odottelemaan vaikka jäisin selvästi koiran taakse. Hyvät treenit taas ja Helmi kulki hienosti. Jospa minä joskus osaan vielä ohjatakin sitä.

Perjantain vuorolla tehtiin keppejä, kuja auki vain 5cm. Neljä hyvää toistoa saatiin aikaiseksi, ei epäonnistumisia. Ekalla Helmi törmäsi ihan huolella tokaan keppiin, mutta jatkoi hienosti loppuun, eikä ottanut nokkiinsa. Sit hinkattiin takaakiertoja ja persjättöä (saksalainen). Helmi hakee takaakierron jo paremmin, varsinkin jos tullaan vauhdilla esim. putkesta. Sit rallateltiin helpohkoa rengas,  hyppy ja irtoaminen sivuttain suoraan putkeen, ne ok. Hyvin hyppäsi vaikka mentiin vahingossa jo 55cm rimoilla. Pitäisi nostatella pikkuhiljaa niitä rimoja ylöspäin, nyt ollaan tehty 45-50 tasolla. Epäviralliset kuvathan Helmistä on otettu ja hyvältä näytti kuvatuilta osin (lonkat, polvet, selkä). Viralliset kuvat ovat suunnitteleilla marraskuun lopulle. Puomin ylösmenoa kehikon kanssa tehtiin myös muutama toisto.

Kaisan kanssa kertailtiin hyppytekniikoita maanantaitokojen ohessa. Se näyttää niin hirveen helpolta ja on niin hirveen vaikeeta :D Harjoiteltiin edelleen saksalaista, takaakiertoa ja ihan uutena juttuna twistiä. Helmi yritti useaan kertaan suorittaa hyppyä suoraan, vaikka tarkoitus oli laittaa koira takaakiertoon, miksi kiertää kun on helpompi hypätä suoraan? Kun ohjaaja itse alkoi löytämään oikean rytmin ja ajoituksen, niin alkoi jo onnistumaankin.Ei näitä auta kuin harjoitella. Ja tosi tärkeää on palkata koira silloin kun itse tötöilee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti