maanantai 29. huhtikuuta 2013

Juoksutauolla

Ollaan oltu pilkullisen kanssa nyt parisen viikkoa kokonaan poissa aksahommista, koska se aloitti toiset juoksuna reilu pari viikkoa sitten ihan odotetusti. Ihan mukavan pitkä juoksuväli näyttäisi olevan, kokonaiset 9,5 kk. Oishan sitä voinut treenailla juoksupöksyissä (kun se nyt sekin on meidän seuralla sallittua :) , mutta koira on kyllä taukonsa ansainnut. Tai jos totta puhutaan, en ole varma suostuuko Helmi tekemään juoksupöksyt päällänsä yhtään mitään..

Olipa meillä tosiaan toinenkin syy ihan lepäillä vaan :( Viikko juoksun alusta Helmille nousi taas yhtäkkiä kuume. Mitään muita oireita ei nyt ollut. Tiheäänhän se on pissaillut, johtunee juoksuista se. Verikokeissa leukkarit koholla. Pissassa infektion kuva, mutta viljelyssä ei sitten lopulta kasvanut mitään.. Kaikki muut verikokeet (mm. maksa ja munuaisarvot) olivat täysin normaalit. Kivuttomalla ultrattiin kohtu ja virtsarakko, niissä ei selittävää (kohdussa vähän nestettä, liittynee juoksuihin..). Anaalirauhaset tyhjennettiin, erite oli nyt normaalia. Antibiootti aloitettiin ja koira oli taas päivässä kuumeeton ja täysin normaalivointinen muutenkin. Eli epäselvä infektio, taas.

Tämä on tosiaan jo kolmas tämmöinen hiukan mystinen kuumeiluepisodi reilu puolen vuoden sisällä. Eläinlääkärin mukaan oireet eivät edelleenkään viittaa mihinkään autoimmuunisairauksiin tai kasvaimiin, koska antibiootti puree. Kortisonia Helmi ei ole koskaan saanut, sitähän yleisimmin autoimmuunitauteihin käytetään. Mitään yleisoireita, kuten laihtumista, väsymystä, lihasheikkoutta, jäykkyyttä tai ruokahaluttomuuttahan Helmille ei ole. On siis toisaalta liian hyväkuntoinen kärsiäkseen mistään vakavasta perussairaudesta. Kohtutulehdus ja virtsatie-infektiokaan eivät täysin poissuljettuja vaihtoehtoja kuitenkaan ole.. Kysyin Helmin kasvattajan eläinlääkäriltä puhelimitse mielipidettä ja myös hän oli sitä mieltä, että kyseessä on infektio jossain, mutta missä? Sanoi, ettei olisi kovin huolissaan kuitenkaan..

Vaikea on olla huolestumatta, mutta eipä tähän murehtiminen mitään auta. Helmi syö nyt antibioottinsa loppuun ja sitten kontrolloidaan verikokeet ja pissanäyte. Jos tulee uusi kuumeilujakso (toivotaan tosiaan ettei tule!!), sitten lähdetään tutkimaan laajemmin. Mitään ei voida oikein Joensuussa enää Helmistä tutkia, joten jatkossa tehdään sitten tarvittaessa lähete Helsinkiin Yliopistolliseen eläinsairaalaan. Eli yritetään elellä täysin normaalisti. Ja sehän sopii pilkulliselle, joka on omasta mielestään täydessä terässä..

Lenkkeilyn lisäksi ollaan vähäsen temppuiltu tokoa ihan omalla etupihalla. Meidän tokoille kuuluu talven jäljiltä hyvää ja huonoa :D Etupihalla tokoillessa Helmin vire ei ole yhtä korkealla kuin kentällä, vaikka se ihan innoissaan tekeekin. Mutta toisaalta se keskittyy vähän paremmin, eikä sahlää ihan mahdottomasti.

Paikkamakuu on nyt ihan hyvässä kuosissa. Valmistelusanan Helmi näköjään tietää hyvin, koska läpsähtää maahan jo kun aloitan valmistelemaan koiraa..  itse paikallaolot on olleet rauhallisia ja varmannäköisiä. Ei häiriintynyt edes naapurin venäjäntoitsu-pojasta, joka käväisi ehkä metrin päässä Helmiä kesken makuun :) Seuraaminen taas on nyt huonoa. Kontakti ei pysy kunnolla ja koira haahuilee ihan missä sattuu :D Pysyy se kutakuinkin oikealla paikallaan, mutta seuruu ei ole lähellekään niin intensiivistä, mitä se oli vielä syksyllä. Käännöksissä ja perusasennoissa skarppaa kyllä hyvin, mutta suoralla se on jotenkin kuutamolla.. Pari kertaa on tarjonnut jääviä seuraamiseen eli huomaa et niitä on nyt talven aikana kotona tehty..

Luoksetulot on ollut hienoja! Tulee  pirun lujaa ja tekee lopussa vähän saalisloikkaakin :D Perusasentoon tulo on kohtalaisen varmaa. Jäävät on nyt edistynyt isosti. Jännä et treenaaminen on auttanut tähänkin ;) Maahanmeno on nopeutunut ja tekniikka on Helmillä nyt parempi, ei jätä enää useinkaan kyynäriä ilmaan. Seisomisia pitää vielä vahvistaa. Pysähtyy kyllä, mutta hivenen liian hitaasti minun makuun. Olen tehnyt jo muutaman kerran jäävät ihan liikkeenomaisesti, hienosti pysyy asennossa. Ainakaan vielä ei ennakoi, eikä jätätä seuruussa. Asennon erotteluissa ei ole yhtään virhettä tehnyt. Tokohyppyä tehtiin tänään agilityesteellä, siinä vähän liikaa intoa. Mutta sepä ei haittaa.

Kaukot maahan-istu-maahan vaihdoilla sujuu hyvin. Maahan-seiso osaa myös jo kohtalaisesti, s-i ja s-m vaihtojakin ollaan aloiteltu. Helmistä kaukot on tosi cool temppu, saahan siitä toki tiheää palkkaakin. Nouto on parantunut, palautukseen pitäisi saada vielä vauhtia lisää. Nyt kapulan luovutukset on jo paljon varmemman näköisiä :) Kokeilin tehdä hyppynoutona ja sillä sainkin Helmin palauttamaan laukalla.

Ja kerrotaan lopuksi vielä, että Helmin "pikkusisko" on syntynyt ;)

3 kommenttia: