lauantai 26. lokakuuta 2013

Martta 6kk ja Täplän MH luonnekuvaus



Kuva: Heidi U.

Viime viikon lauantaina Helmi käväisi MH- luonnekuvauksessa, tuomareina toimivat Jorma Kerkkä ja Marina Bast.

Helmin mielestä koko testi oli siistiä ja se todellakin kuvitteli olevansa hakutreeneissä :D Kävi jatkuvasti tarkistelemassa toimihenkilöitä ja yhtä kyykyssä olevaa ilmaisikin aika pitkään.. Minkäänlaista painetta se ei ottanut koko testin aikana mistään! Oli reippaampi, mitä olisin luullut. Ja koiran vilkkaus ja uteliaisuus tuli kyllä hyvin esille :)

Tässäpä osa-alueet ja selitykset:

1 KONTAKTI   Tervehtiminen   - ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
                           Yhteistyö           - lähtee mukaan haluttomasti
                           Käsittely            - hyväksyy käsittelyn

Helmi moikkasi toiminnanohajaajatätiä iloisesti, mutta mukaan ei olisi halunnut lähteä, vaan kiskoi minun luo. Käsittelyn ajan seisoi paikoillaan nätisti.

2 LEIKKI  Leikkihalu                      - Leikkii, aktiivisuus lisääntyy/vähenee  
                  Tarttuminen                    - Tarttuu heti, nappaa esineen vauhdista
                  Puruote ja taisteluhalu    - Ei tartu esineeseen

Helmi yritti tarttua sekä minun että TO:n heiluuttelemaan leluun ja seurasi kun sitä heiteltiin. Kun lelu heitettiin maahan, tarttui heti ja rallatteli metsään lelun kanssa ja jätti sen sinne. Kun täti yritti leikittää Helmiä, sitä ei moinen lelun heiluttelu enää kiinnostanut vaan lähti tsekkailemaan, mitä lähimetsästä löytyy.. Minun kanssa olisi lelulla kyllä mielellään leikkinyt.

3 TAKAA-AJO 1. kerta        - aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti,pysähtyy saalille
   TARTTUMINEN 1. kerta  - ei tartu, nuuskii saalista
   TAKAA-AJO 2. kerta        - aloittaa etenemisen hitaasti, lisää vauhtia, seuraa koko matkan
   TARTTUMINEN 2. kerta  - ei kiinnostu saaliista

Tämä oli Helmistä aika siistiä. Lähti vieheelle lujaa ja sen pysähdyttyä haisteli sen nopeasti. Minusta lähti yhtä reippaasti molemmilla kerroilla kylläkin.

4 AKTIVITEETTITASO      -Tarkkailevainen, enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja.

Alkuun täplä piippasi hetken, odotti selvästi jotain tapahtuvan. sitten se nuuskutteli ja käppäili minun ympärillä ja lopulta kävi istumaan.

5 ETÄLEIKKI  Kiinnostus            - kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
   ETÄLEIKKI  Uhka/Aggressio   - ei osoita uhkauseleitä
   ETÄLEIKKI  Uteliaisuus           - saapuu avustajan luo viiveellä
   ETÄLEIKKI  Leikkihalu            - ei leiki, osoittaa kiinnostusta
   ETÄLEIKKI  Yhteistyö              - ei osoita kiinnostusta

Tässä Helmi todellakin luuli, että tässä on nyt maalimies, joka menee metsään. Se tarkkaili lakana päällä liikkuvaa tyyppiä, joka siirtyi piiloon. Kun koira päästettiin irti, Helmi juoksi toimihenkilön luo ja lähti rallittamaan omiaan (etsimään uutta maalimiestä..), koska palkkaa ei herunut :D Varsinaisesta etäleikistä ei ollut kiinnostunut, katseli pari kertaa, että mitäs se täti huutelee siellä..

6 YLLÄTYS  Pelko                              - väistää kääntämättä katsettaan
   YLLÄTYS  Puolustus/Aggressio      - ei osoita uhkauseleitä
   YLLÄTYS  Uteliaisuus                     - Menee haalarin luo kun ohjaaja houkuttelee koiraa
   YLLÄTYS  Jäljellejäävä pelko         - Ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
   YLLÄTYS  jäljellejäävä kiinnostus  - pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria kahdesti

Tässä Helmi hätkähtää haalaria ja taisi pikkuisen haukahtaa.. sittenpä se lähtee ilmaisemaan kyykyssä olevaa maalimiestä koko sen ikuisuudelta tuntuvan ajan, mitä minä seison haalarin edessä. Joudui siis kutsumaan Helmin tsekaamaan haalarin, siksi että se oli jo selvittänyt hommana ja lähti jo muihin puuhiin, se ei todellakaan enää pelännyt haalaria :D Mutta hienon ja kuuluvan haukkuilmaisun koira teki, harmi kun ei saanut palkkaa ;)

7 ÄÄNIHERKKYYS  Pelko                 -  väistää kääntämättä katsettaan     
  ÄÄNIHERKKYYS  Uteliaisuus         - menee räminälaitteen luo ilman apua
  ÄÄNIHERKKYYS  Jäljellejäävä pelko - ei minkäänlaista västämistä
  ÄÄNIHERKKYYS  Jäljellejäävä kiinnostus  - ei osoita kiinnostusta

Tää oli ihan pala kakkua. Helmi vaan kääntyi heti räminää kohti ja meni katsomaan itse. Senpä jälkeen laite ei kiinnostanutkaan yhtään.

8 AAVEET Puolustus/Aggressio  -osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
   AAVEET Tarkkaavaisuus        - Tarkkailee aaveita, kumpaakin puolet ajasta tai kokoajan toista
   AAVEET  Pelko                      -on ohjaajan edessä tai sivulla
   AAVEET  Uteliaisuus             - menee katsomaan kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa
   AAVEET  Kontaktinotto aaveeseen  -Ottaa itse kontaktia avustajaan

Helmi tarkkaili alusta asti oikealta lähestyvää aavetta ja alkoi melkein heti sen liikuessa haukkumaan ja pysyi kokoajan hihna kireällä kohti aavetta minun edessä. Helmin puolustus ei ollut kovinkaan uskottavaa, koska se heilutti samalla häntää kokoajan :D oli sillä kyllä karvat pystyssä selästä, eli kyllä se oli vähän epävarmakin. Lopussa taisi haukkua vuorotellen molempia aaveita. Kun koira pääsi irti se kävi äkkiä itse tarkastamassa oikeanpuoleisen aaveen ja häipyi sitten omiin puuhiinsa eli juoksentelemaan ympäröivään metsään..

9 LEIKKI2 Leikkihaku    -Ei leiki
   LEIKKI2 Tarttuminen   - ei tartu esineeseen

Tässä Helmi oli kiinnostuneempi metsään kävelevästä setästä.. minun kanssa leikki kyllä hyvin kun siihen lupa saatiin..

10 AMPUMINEN - kiinnostuu laukauksista, mutta palaa leikkiin passiivisuuteen

Helmi havaitsi nopeasti ja katsoi hetken laukauksen suuntaan, mutta tosiaan jatkoi nopeasti leikkiä.

Loppukommenteissa tuomari sanoi koiran olevan äärimmäisen vilkas, mutta ei hermostunut. Kehuivat koiran toimintakykyä ja itsenäisyyttä. Se kyllä ratkaisi kaikki tilanteet itse ja mitään painetta se ei testistä ottanut :) Täpläkoiran häntä heilui ilosesti vielä testin jälkeenkin ja pussasipa se kommentteja antavaa tuomariakin vielä lähtijäisiksi <3

Mitään itselle hirveän yllättävää ei testissä tullut esille. Tiedän kyllä, että Helmillä on saalisviettiäkin, vaan se siltikin palkkautuu paremmin ruoalla. Olen aina itsekin pitänyt Helmiä reaktiivisena, mutta toimintakykyisenä koirana, joka palautuu "järkytyksistä" nopeasti. Terävyyttä siitä ei kyllä löydy, mutta osaa se näköjään itseään ja ehkä minuakin puolustaa. Ja vilkashan se on. Ihmisiä kohtaan se avoin ja luottavainen, hyväksyy vieraan käsittelyn ongelmitta. Ampumiseen reagoi juuri niinkuin arkielämässäkin, havaitsee ja jatkaa puuhiaan.

Eli siis MH on nyt täpläkoiran osalta suoritettu, pohdin jo veisinkö luonnetestiin ensi keväänä.







Tässä tuoreita kuvia hullu- Mapesta 6kk päivänään! Kaikki kuvat ottanut yllättäen Heidi Utriainen. Martta on hauska pieni kääpiö, joka muistattaa kovin isosisko Torvia. Se huutaa vahtiessaan kuin sumutorvi, pyörii paskassa ja kiihtyy samantyylisesti esimerkiksi uloslähtemisestä niin paljon, ettei vaan pysy karvoissaan. Se ei ole varsinaisen tuhma, hiukan kekseliäs vain ;) Se osaa sujuvasti murtautua ulos kevythäkistä, avaa kaikki raolleen jäävät laatikot ja kalastelee pöydän reunalta tavaroita käyttäen pikkukäpäliään apuna. Se rakastaa kaikkia koloja ja korkeita paikkoja, kuten pesukoneen rumpua tai sohvan selkänojaa.. Se varastelee suorastaan maanisesti kaikki sukat ja rintaliivit, sekä kiskoo kaapeista housut ja pupeltaa niistä taskut märiksi... puikkonokka sujahtaa myös huomaamatta ihmisten taskuihin ja syö kaikki namut :D Uhkaavasti Martta tavoittelee myös ovenkahvaa, johon ei ihan vielä yllä..

Treenatessa musta rääpäle on kovin tosissaan ja lujaahan se kyllä kulkee. Kääntyy ketterästi ja lukee hienosti luonnostaan ohjausta. Alustat tai korkeat paikat ei paljoa pelota. Häiriössäkin Martta keskittyy varsin hyvin olennaiseen, joskin maahan tippuneet namit supernenä löytää kyllä :D Putket on aksahommissa Mapen mielestäni niinkin kivoja, että niihin kannatta karata avustajan otteesta ja vähän päristäkin mennessään. Hyppyjä osaa jo hahmottaa hienosti. Alstulokontaktien opettelussa ollaan edetty myös hurjasti, se selvästikin kykenee myös ajattelutyöhön kaiken tohotuksen keskellä. On se aikamoinen hyrrä kyllä, pulassa olen vielä sen kanssa ;)

Ja ihan turhaan ei Mapea kääpiöksi kutsuta, se on aikas pieni ja kevyt tyttö. Painoa alle 9 kiloa ja korkeutta 41-42cm. Alan jo toivoa, josko se jäisi vaikka mediksi.. Saa nähdä.

2 kommenttia:

  1. Hienosti meni Hempalla MH-kuvaus! Tunnistaa kyllä Helmin noista tuloksista. :) Ja Martta on tosi kaunis.

    VastaaPoista
  2. Toi kuvaus Martasta vois ihan yhtä hyvin olla kirjoitettu Taavista. Kovin tuntuvat sisarukset olevan samanlaisia! Samanlaisia paskassa pyöriviä vaate- ja namivarkaita :D

    VastaaPoista