maanantai 29. huhtikuuta 2013

Juoksutauolla

Ollaan oltu pilkullisen kanssa nyt parisen viikkoa kokonaan poissa aksahommista, koska se aloitti toiset juoksuna reilu pari viikkoa sitten ihan odotetusti. Ihan mukavan pitkä juoksuväli näyttäisi olevan, kokonaiset 9,5 kk. Oishan sitä voinut treenailla juoksupöksyissä (kun se nyt sekin on meidän seuralla sallittua :) , mutta koira on kyllä taukonsa ansainnut. Tai jos totta puhutaan, en ole varma suostuuko Helmi tekemään juoksupöksyt päällänsä yhtään mitään..

Olipa meillä tosiaan toinenkin syy ihan lepäillä vaan :( Viikko juoksun alusta Helmille nousi taas yhtäkkiä kuume. Mitään muita oireita ei nyt ollut. Tiheäänhän se on pissaillut, johtunee juoksuista se. Verikokeissa leukkarit koholla. Pissassa infektion kuva, mutta viljelyssä ei sitten lopulta kasvanut mitään.. Kaikki muut verikokeet (mm. maksa ja munuaisarvot) olivat täysin normaalit. Kivuttomalla ultrattiin kohtu ja virtsarakko, niissä ei selittävää (kohdussa vähän nestettä, liittynee juoksuihin..). Anaalirauhaset tyhjennettiin, erite oli nyt normaalia. Antibiootti aloitettiin ja koira oli taas päivässä kuumeeton ja täysin normaalivointinen muutenkin. Eli epäselvä infektio, taas.

Tämä on tosiaan jo kolmas tämmöinen hiukan mystinen kuumeiluepisodi reilu puolen vuoden sisällä. Eläinlääkärin mukaan oireet eivät edelleenkään viittaa mihinkään autoimmuunisairauksiin tai kasvaimiin, koska antibiootti puree. Kortisonia Helmi ei ole koskaan saanut, sitähän yleisimmin autoimmuunitauteihin käytetään. Mitään yleisoireita, kuten laihtumista, väsymystä, lihasheikkoutta, jäykkyyttä tai ruokahaluttomuuttahan Helmille ei ole. On siis toisaalta liian hyväkuntoinen kärsiäkseen mistään vakavasta perussairaudesta. Kohtutulehdus ja virtsatie-infektiokaan eivät täysin poissuljettuja vaihtoehtoja kuitenkaan ole.. Kysyin Helmin kasvattajan eläinlääkäriltä puhelimitse mielipidettä ja myös hän oli sitä mieltä, että kyseessä on infektio jossain, mutta missä? Sanoi, ettei olisi kovin huolissaan kuitenkaan..

Vaikea on olla huolestumatta, mutta eipä tähän murehtiminen mitään auta. Helmi syö nyt antibioottinsa loppuun ja sitten kontrolloidaan verikokeet ja pissanäyte. Jos tulee uusi kuumeilujakso (toivotaan tosiaan ettei tule!!), sitten lähdetään tutkimaan laajemmin. Mitään ei voida oikein Joensuussa enää Helmistä tutkia, joten jatkossa tehdään sitten tarvittaessa lähete Helsinkiin Yliopistolliseen eläinsairaalaan. Eli yritetään elellä täysin normaalisti. Ja sehän sopii pilkulliselle, joka on omasta mielestään täydessä terässä..

Lenkkeilyn lisäksi ollaan vähäsen temppuiltu tokoa ihan omalla etupihalla. Meidän tokoille kuuluu talven jäljiltä hyvää ja huonoa :D Etupihalla tokoillessa Helmin vire ei ole yhtä korkealla kuin kentällä, vaikka se ihan innoissaan tekeekin. Mutta toisaalta se keskittyy vähän paremmin, eikä sahlää ihan mahdottomasti.

Paikkamakuu on nyt ihan hyvässä kuosissa. Valmistelusanan Helmi näköjään tietää hyvin, koska läpsähtää maahan jo kun aloitan valmistelemaan koiraa..  itse paikallaolot on olleet rauhallisia ja varmannäköisiä. Ei häiriintynyt edes naapurin venäjäntoitsu-pojasta, joka käväisi ehkä metrin päässä Helmiä kesken makuun :) Seuraaminen taas on nyt huonoa. Kontakti ei pysy kunnolla ja koira haahuilee ihan missä sattuu :D Pysyy se kutakuinkin oikealla paikallaan, mutta seuruu ei ole lähellekään niin intensiivistä, mitä se oli vielä syksyllä. Käännöksissä ja perusasennoissa skarppaa kyllä hyvin, mutta suoralla se on jotenkin kuutamolla.. Pari kertaa on tarjonnut jääviä seuraamiseen eli huomaa et niitä on nyt talven aikana kotona tehty..

Luoksetulot on ollut hienoja! Tulee  pirun lujaa ja tekee lopussa vähän saalisloikkaakin :D Perusasentoon tulo on kohtalaisen varmaa. Jäävät on nyt edistynyt isosti. Jännä et treenaaminen on auttanut tähänkin ;) Maahanmeno on nopeutunut ja tekniikka on Helmillä nyt parempi, ei jätä enää useinkaan kyynäriä ilmaan. Seisomisia pitää vielä vahvistaa. Pysähtyy kyllä, mutta hivenen liian hitaasti minun makuun. Olen tehnyt jo muutaman kerran jäävät ihan liikkeenomaisesti, hienosti pysyy asennossa. Ainakaan vielä ei ennakoi, eikä jätätä seuruussa. Asennon erotteluissa ei ole yhtään virhettä tehnyt. Tokohyppyä tehtiin tänään agilityesteellä, siinä vähän liikaa intoa. Mutta sepä ei haittaa.

Kaukot maahan-istu-maahan vaihdoilla sujuu hyvin. Maahan-seiso osaa myös jo kohtalaisesti, s-i ja s-m vaihtojakin ollaan aloiteltu. Helmistä kaukot on tosi cool temppu, saahan siitä toki tiheää palkkaakin. Nouto on parantunut, palautukseen pitäisi saada vielä vauhtia lisää. Nyt kapulan luovutukset on jo paljon varmemman näköisiä :) Kokeilin tehdä hyppynoutona ja sillä sainkin Helmin palauttamaan laukalla.

Ja kerrotaan lopuksi vielä, että Helmin "pikkusisko" on syntynyt ;)

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Sehän kepittää kuitenkin!

 
Ja kerrotaanhan nyt heti kärkeen meidän isoimmat uutiset treenirintamalla. Ollaan tuskailtu keppien kanssa kevään aikana enemmän ja vähemmän.. mutta minäpäs olinkin rohkea ja päätin kokeilla, mitä tapahtuu jos pilkullisen nenän eteen iskee kylmästi vaan suorat kepit. Ja hyvinhän siinä kävi :) Se on tehnyt jo ainakin 10 toistoa kaikki 12 suoraa keppiä! Ei tuntunut Hemuli huomaavan juuri eroa kujakeppeihin, hienoa. Tottahan se vähän vauhtia ja rytmiä nyt hakee, meinaa rynniä aloitukseen liian lujalla vauhdilla..  mut kyllä näistä kepit siis tulee. Nyt vaan häivytellään ja vaihdellaan palkkausta. Kulmia ajattelin opettaa kuudella kepillä.. ehkä.

Tässä postauksessa olevat kaikki upeat kuvat on napannut Heidi ja ne on otettu joku maaliskuun aurinkoinen päivä. On se vaan hauska eläin :D

Linkitän tähän pari videonpätkää, jossa pätkiä aiemmista treeneistä ja Sari Vähäniityn  koulutuksesta. tovin on kestänyt et sain aikaiseksi ne editoida. Lopputulos ei toki vieläkään ole kovin kelpo..
http://www.youtube.com/watch?v=Yzv6ZWtMWCw
http://www.youtube.com/watch?v=seBY7jhoSm8

Kuva: Heidi Utriainen

Ahkerasti ollaan hallilla käyty. Itsenäisinä juttuina ollaan tehty tietysti keppejä ja keinua muutamaan kertaan. Keinua ollaan tehty jopa radallakin! Ohjauskuvioista ollaan harjoiteltu muistaakseni ainakin viskileikkausta ja välistävetoa. Kontakteilla olen yrittänyt vaihdella palkkausta. Onnistun itse aina kaivelemaan nameja taskusta liian aikaisin ja se on saanut Helmin kyttäämään palkkaa minulta ja samalla se hidastaa. Aa on ollut tosissaan huono viime aikoina... pitää käyttää väliin etupalkaa ja vahvistaa oikeaa paikkaa alastulolla. Rimoja ollaan nyt pikkuhiljaa nostettu jopa sinne 60cm asti. Tai oikeastaan usein olen sotkenut rimoja 50-65cm. Ajatuksena se, että Helmi oppisi arvioimaan korkeutta vähän paremmin. Usein ottaa juuri sen yhden 60cm riman alas ensimmäisellä toistolla. Mut en jaksa siitä huolehtia, koska rimoja tulee alas maksimissaan 1 per treeni. Ja ihan hyvällä tekniikalla se minusta hyppää.


Kuva: Heidi Utriainen

Keskiviikkotreeneissä ollaan tehty tosi kivoja ratoja viime viikkoina.

                     

Yllä näkyvällä radalla alkuun toimivin ratkaisu oli takaakiero 2. hypylle ja saksalainen kolmoselle. Yllättäen vaikein kohta meille oli valssi kasi hypyn jälkeen.. onnistuin saamaan koiran joko putkeen tai tosi huonolla linjalla Aalle. Tässä treenissä Aat oli alkuun tosi hitaita.. Mutta hei, välistäveto 10-11 onnistui heti ensimmäisellä toistolla ja kokonaiset kaksi kertaa :) Puomi oli ok, putkesta putkeen menoa harjoiteltiin pariin kertaan. Tästä jotain videonpätkää alussa..

                    


                     

Nämä kaksi rataa mentiin kisanomaisesti ja ihan hyvin me vedettiin! Ylemmällä radalla kepit tuottivat vaikeuksia. Helmi ei meinannut millään löytää tietään kujalle, tarvitse reilusti apuja. Sittenpä se sit taas sujui. Keinu oli ehkä hivenen varovainen, mutta ei ole tehnytkään vanhaa puukeinua aikoihin. Parani, kun otettiin muutama toisto alle. 14sta tein viskileikkauksen joka onnistui ihan mallikkaasti. Ilman keppejä ois kai tehty nolla :) Alempi rata onnistui myös hyvin. ainahan jotain hiottavaa tietysti olisi.. mutta kepit sujui taas tällä radalla paremmin. Hyvät treenit todellakin. Näiden treenien jälkeen voi kyllä melkein luvata, että kai ne kisat on korkattava ehkä jo kesällä, hui.


                         

Tällä treenailtiin ylläolevaa rataa. Oikein vauhdikasta menoa, itselle tuli kovin kuuma.. Mitään suuria ongelmakohtia ei ollut, lähinnä kokeiltiin erilaisia variaatioita, mikä toimisi mihinkin parhaiten. Ja joo, kepit oli suorat ja osasihan se. Ei tehty siis vielä osana rataa, vaan yksittäisenä ja putken kautta. Pari virhettä teki, mutta korjasi hienosti :)

Kuva: Heidi Utriainen
Ainiin. Kävipä Helmillä tässä hierojakin. Jokisen Silja hieroi Helmin nyt kolmatta kertaa. Lihaksia oli tullut lisää, varsinkin alaselkään. Koko hieronnon ajan Helmi oli tosi rento. Viime kerralla aristeli vähäsen lanneselän paikkeilta, nyt ei ollut mitään vastaavaa :) Ainut paikka, milloin Helmi nosti pään ja katsahti hierovaa Siljaa, oli oikean lavan seudussa. Epäilen tämän johtuvan maanantaisesta renkaasen törmäämisestä. Helmi kolautti kertaalleen selkänsä renkaaseen. ei pahasti, mutta kolautti kuitenkin. Muita jumeja ei ollut. Kaikki käpälät liikkuvat kovin vaivattomasti ääriasentoihin ja rakenne on varsin terve. Hieronnan päätteeksi Helmi yllytti Siljaa vähäsen leikkimään violetilla vinkupossulla kanssaan ja kun ei leikkinyt vei Helmi possun Siljan hierontalaukkuun.. ja johan possuun tuli liikettä.. ;)

Kuva: Heidi Utriainen





Kuva: Heidi Utriainen